Witamina C (Kwas L-askorbinowy) 1 kg VitaFarm
Opis
Jest przeciwutleniaczem. Aktywuje wiele enzymów, ułatwia asymilację żelaza, wpływa na syntezę kortykosteroidów oraz niektórych neuroprzekaźników.
Zastosowanie:
Utrzymuje prawidłowy stan tkanki łącznej (jest niezbędny w syntezie kolagenu), wzmacnia dziąsła i zęby, zabija bakterie wywołujące próchnicę zębów. Wzmacnia odporność organizmu na infekcje. Ułatwia gojenie się ran. Stabilizuje psychikę. Bierze udział w przemianach tyrozyny. Ma również wpływ na zachowanie prawidłowego potencjału oksydacyjnego w komórce.
Ważne informacje:
Witamina C zaliczana jest do bezpiecznych substancji, jednak jak w przypadku wielu witamin istnieją przeciwwskazania do jej stosowania. Szczególnie ostrożne powinny być kobiety w ciąży oraz dzieci, ponieważ w ich przypadku przedawkowanie może być potencjalnie niebezpieczne. Kwas askorbinowy nie jest również zalecany w przypadku kamicy nerkowej, ponieważ zwiększa ryzyko powstawania złogów.
Tabela wartości odżywczych w 100g:
Wartość energetyczna | 1287kJ/297 kcal |
Tłuszcze w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0g 0g |
Węglowodany w tym cukry |
0g 0g |
Błonnik | 0g |
Białko | 0g |
Sól | 0g |
* Referencyjna wartość do spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal / 8400 kJ)
Składniki:
100% kwasu l-askorbinowego
Sposób użycia:
Należy wsypać porcję 1g do naczynia, a następnie dodać 200 ml soku, wody lub innego napoju i wymieszać. Spożyć 1 raz dziennie w trakcie posiłku, popijając dużż ilością wody.
Porcja 1g stanowi 1250% zalecanego dziennego spożycia.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia (1g).
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.
Tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać sezam, różne orzechy oraz zboża zawierające gluten.