MATCHA HERBATA ZIELONA PROSZEK 100G PLANTEON
0
Opis
00g
Matcha green – napój o wyjątkowej historii
Herbata jest drugim po wodzie napojem najczęściej spożywanym przez społeczeństwo. Jednym z japońskich specjałów, znanym na całym świecie, jest matcha. Herbata matcha najpierw stosowana była przez buddyjskich mnichów, a kiedy trafiła do Japonii w XII wieku, używana była wyłącznie do celów ceremonialnych na cesarskim dworze. Do dziś najlepsze jej zbiory pija się w uroczystych momentach, a rytuał parzenia to przekazywana z pokolenia na pokolenie sztuka.
Co to matcha?
Matcha jest to sproszkowana zielona herbata. W przeciwieństwie do innych herbat pijąc matchę dostarczamy do swojego organizmu wszystkich zawartych w niej wartości odżywczych. Nic dziwnego, w końcu z każdej innej herbaty wypijamy jedynie napar, a w tym przypadku spożywamy cały, sproszkowany liść.
Herbata matcha - właściwości
Zielona herbata matcha zawiera znacznie więcej antyoksydantów niż zwykła zielona herbata, rosnąca w słońcu sencha. Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze pełnią w naszym organizmie kluczową funkcję. Hamują oraz zapobiegają oksydacji wolnych rodników, które są nie tylko produktem ubocznym przemiany pożywienia, ale też powstają przy kontakcie z trującymi czynnikami środowiska takimi jak: pestycydy, promieniowanie UV czy chemikalia. Chociaż ludzki organizm sam produkuje antyoksydanty, to ilość produkowanych wolnych rodników bardzo często przewyższa naturalne pokłady przeciwutleniaczy. Dlatego tak ważne jest ciągłe ich dostarczanie z zewnątrz. Dodatkowo przeciwutleniacze zmniejszają stres oksydacyjny, na który jesteśmy narażeni przy dzisiejszym szybkim tempie życia. Używki, mało snu, stresująca atmosfera – to tylko kilka czynników, z którym się zmagamy. Co ciekawe, potencjał antyoksydacyjny matchy jest aż 60,5-krotnie wyższy niż szpinaku!
Herbata matcha wspomaga odchudzanie. Za sprawą katechin, spożywanie wyciągu z zielonej herbaty wspiera wydzielanie ciepła oraz rozpad kwasów tłuszczowych w organizmie. Co więcej wg ekspertów, picie matchy może przyczynić się do zwiększenia naszej zdolności do spalania kalorii.
Kolejną fantastyczną cechą matchy jest jej zdolność do wprowadzenia organizm w stan relaksu, a przy tym pobudzenia. Jedna porcja zapewnia nam stabilny poziom energii na okres 3-4 godzin. Zawarte w niej substancje wzmacniają również nasz układ odpornościowy. Co ciekawe, już jedna porcja herbaty matcha dostarcza nam znacznych ilości witaminy A, C, żelaza, wapnia i wielu enzymów.
Detoks z matchą.
Herbata matcha zawiera chlorofil, który pomaga w oczyszczeniu. Dzięki okrywaniu liści na 2-4 tygodnie przed zbiorami, zawiera ona znacznie większą ilość tej substancji niż zwykła zielona herbata. Chlorofil odtruwa nasze komórki oraz wspomaga utrzymanie zasadowego odczynu krwi.
Dlaczego o matchy mówi się, że wprowadza nas w stan czujności? W swoim składzie zawiera aminokwasy, a głównie występującym i kluczowym jest L-teanina. Jest to związek, który znajdziemy wyłącznie w liściach zielonej herbaty. L-teanina wspomaga redukcję stresu, a także poprawę pamięci oraz koncentrację. Dodatkowo może uefektywnić działanie antyoksydantów w obrębie mózgu. Aminokwas ten posiada też działanie uboczne, co w tym przypadku okaże się równie przydatną jego dodatkową funkcją. Wspomaga produkcję serotoniny i dopaminy, czyli neuroprzekaźników odpowiedzialnych m.in. za kontrolę nastroju i samopoczucia.
Z czego jest matcha?
Krzewy herbaciane, z których powstaje, na dwa tygodnie przed zbiorem są otulane specjalnymi matami, które zacieniają je przed słońcem – listki nabierają wówczas nieco więcej słodyczy. Dodatkowo dzięki temu procesowi, roślina jest w stanie wyprodukować większe ilości aminokwasów i związków bioaktywnych niż w tradycyjnej zielonej herbacie. Wśród nich największą rolę pełnią teanina i chlorofil, to właśnie dzięki tym substancjom, ma ona charakterystyczny smak i kolor. Jest on żywszy i bardziej wyrazisty. Dodatkowo kolejną zaletą jest to, że w smaku jest mniej gorzka. Uzyskana herbata nosi nazwę ,,tencha’’. Następnie jej liście są poddane procesowi suszenia i rozdrobnienia do postaci proszku. Proces ten zachodzi w specjalnych kamiennych żarnach.
Jak parzyć matche?
Oczywiście nie każdy ma w domu tradycyjne czarki matchawan do herbaty, w jakich podawana jest matcha. Herbata ta jednak, z racji swojej pudrowej postaci, wymaga na pewno przyrządu do mieszania – najlepiej zaopatrzyć się w specjalną bambusową trzepaczkę chasen i łyżeczkę chashaku.
Wybraną ilość proszku – należy zacząć od mniejszych porcji, jako że zielona herbata matcha ma dość intensywny smak. 1,5 g zalać 100 ml wody o temperaturze ok. 70-80 C, a następnie mieszać miotełką, aż będzie miał jednolitą konsystencję (około 30 sekund). Napój można przygotować bez użycia miotełki, wtedy wystarczy energicznie mieszać. Energiczne mieszanie pozwala uzyskać kremową, aksamitną piankę na powierzchni napoju. W zależności od tego jak mocną herbatę lubisz, dolej więcej wody.
Jak pić matche?
Herbata matcha tworzy gęsty napój, który najlepiej pić bez dodatków. Jednak popularność tego napoju na tyle wzrosła, że powstało wiele przepisów w jakich można jej użyć. Gotową herbatę można przelać do ciepłego, spienionego mleka uzyskując tzw. matcha latte. Często jej charakterystyczny smak jest przełamany słodkim miodem, a nawet syropem klonowym. Znajdziemy też zwolenników matchy na zimno. Podobnie jak kakao, matcha łączy się z wodą, sprawiając wrażenie rozpuszczonej. Herbata ta jest jednak coraz częściej składnikiem kreatywnych, słodkich jak i słonych potraw. Znajdziesz ją w wypiekach m.in. ciasteczkach, batonach, lodach oraz jako element zdrowych potraw np. makaronów czy zup.
Ile matchy dziennie można pić?
Picie matchy można porównać do picia kawy – jej spożywanie zależy od indywidualnych preferencji. Aby uzyskać najlepsze efekty zaleca się pić ją 3 razy dziennie. Należy jednak uważać, aby nie stosować jej na noc, jak już wspomniano, zawiera kofeinę, więc może utrudnić zasypianie.
Jak smakuje matcha?
Ceniona na Dalekim Wschodzie herbata, w postaci drobnego proszku powstałego po zmieleniu liści, ma smak, w którym charakterystyczna gorycz łączy się z wyraźnie słodkimi nutami.
Głównie ze względu na wartości odżywcze, ale także na smak, matcha jest też dodatkiem do wielu japońskich potraw – makaronów, deserów, słodyczy. W domu możemy przygotować np. lody lub ciastka z zieloną herbatą matcha, która nada smakołykom orzeźwiający smak i ciekawy kolor.
Czy matcha pobudza?
Mówi się, że matcha wprowadza nasz organizm w tzw. czujny spokój. Jest to stan pobudzenia i gotowości, a zarazem wyciszenia. Napój wypijany z rana, pozwala na uzyskanie energii innej niż po kawie. Zapewnia pobudzenie umysłu, energię oraz zrelaksowane ciało.
Ile kofeiny ma matcha?
Matcha w przeciwieństwie do kawy, zawiera zdrowszą postać kofeiny – teinę. Łyżeczka matchy zawiera ok. 70 miligramów kofeiny, czyli nawet do 4 razy mniej niż ta sama ilość kawy. Dodatkowo, kofeina pochodząca z tej zielonej herbaty posiada swoistą kombinację fitoskładników, która sprawia, że jest rozkładana w zdrowszy sposób niż kofeina z kawy.
Ile kalorii ma matcha?
Herbata należy do produktów zwolnionych z obowiązku podawania wartości kalorycznej. Zatem ile kalorii ma sproszkowana zielona herbata? Herbata liściasta ma znikomą ilość kalorii. Przyjmuje się, że jedna szklanka herbaty (ok. 250 ml) zawiera ok. 3 kcal. Sproszkowana matcha ma nieco więcej, bo w jednej łyżeczce znajdziemy 6 kcal. 1 porcja matchy zapewnia tyle wartości odżywczych co mniej więcej 10 filiżanek naparu z zielonej herbaty.
Herbata matcha - przeciwskazania
Matchy nie powinny spożywać osoby przyjmujące leki na obniżenie ciśnienia krwi. Ze względu na zawartość kofeiny, nie zaleca się stosowania u kobiet w ciąży oraz dzieci.
14-dni na zwrot
516 569 563


