Zestaw YERBA MATE Karton I (Pajarito 500g + bombilla TWIST OFF + Matero standard brąz) VitaFarm
Opis
Pieknie zapakowany prezent idealny dla osób, które chcą podarować komuś gotowy zestaw produktów, aby mogli rozpocząć przygodę z yerba mate.
Zestaw skłąda się z pajarito 500 g, bombilli oraz calabazy.
Pajarito charakteryzuje się mocnym smakiem i aromatem, który nawet po kilku przelaniach wodą jest wciąż wyczuwalny. Posiada lekko tytoniowy posmak. Już sam aromat pobudza zdecydowanie silniej niż kawa. Swój smak zawdzięcza niepowtarzalnemu klimatowi Paragwaju. Polecana dla osób, które są zdecydowane na mocne doznania. Zawiera drobno mielone listki i gałązki ostrokrzewu paragwajskiego. Do produkcji trafiają tylko najlepsze liście i gałązki, wyselekcjonowane i pełne minerałów.
Calabaza to ręcznie wykonane, ceramiczne matero o pojemności 350ml. Starannie zaprojektowane i wykonane naczynie do Yerba Mate wydobędzie ciekawe nuty smakowe naparu i sprawi, że picie yerby będzie wyjątkowo przyjemne. Atutem jest szkliwione wnętrze, dzięki któremu matero jest praktyczne i łatwe w utrzymaniu czystości.
Bombilla twist off o długości 19 cm, wykonana z nierdzewnych stopów stali - trwałych i odpornych na uszkodzenia i wysokie temperatury. Na bombilli umieszczony jest pierścień chłodzący, który pełni również funkcję ozdobną.
Profilowana, klasyczna bombilla. Szerokie sitko doskonale filtruje wszystkie rodzaje yerby. Kształt, profil, materiał - wszystko dopracowane i wykonane z niezwykłą starannością, tak aby picie yerby było maksymalnie komfortowe i przyjemne.
Końcówka filtrująca bombilli jest zdejmowana, co ułatwia czyszczenie i umożliwia utrzymanie słomki w czystości.
Przygotowanie yerby jest otoczone rytuałem. Wszystko po to, aby wydobyć z niej wspaniały smak oraz fantastyczne właściwości. Tradycyjnie parzy się ja w naczyniu nazywanym calabazą. Należy wypełnić je suszem od 1/4 do 3/4 objętości a następnie zalać wodą o temperaturze ok. 75 stopni Celsjusza. Ilość suszu użytego do zaparzenia jest zależne od naszych preferencji dot. intensywności smaku. Zaparzanie yerby wrzątkiem pozbawia ją większości wartości odżywczych. Gotowy napar najlepiej pić za pomocą metalowej rurki, zwanej bombillą. Każde kolejne zaparzenie yerby uwalnia inny smak oraz odmienne właściwości.