Vilcacora, czyli czepota puszysta, jest dziko rosnącą, a współcześnie również uprawianą, lianą z rodziny marzanowatych porastającą obszary nizinne i wyżynne Ameryki Południowej i Środkowej.
Choć w przyrodzie występuje ponad 60 gatunków tej rośliny (porastających również tropikalne lasy azjatyckie), tylko dwa uznano za wykazujące właściwości lecznicze (Uncaria tomentosa oraz Uncaria gambir).
Przedstawiciele plemion tubylczych najbardziej cenią ten rodzaj vilcacory, której kora, po zdjęciu i wysuszeniu, nabiera ciemnego, żółtego zabarwienia.
Zastosowanie:
W świecie zachodnim Vilcacora zyskała rozgłos jako środek zapobiegający rozwojowi oraz wspomagający walkę z nowotworami, w tym rodzajami raka szczególnie odpornymi na tradycyjne terapie.
- Działa silnie antywirusowo;
- rozluźnia mięśnie;
- obniża ciśnienie tętnicze krwi;
- wykazuje nieznaczne działanie przeciwbólowe;
- mobilizuje działanie układu immunologicznego;
- hamuje rozwój chorób nowotworowych;
- przywracają równowagę wegetatywną organizmu;
- chroni organizm przed zapaleniami;
- hamuje działanie wolnych rodników;
- działa cytostatycznie, obniża ryzyko mutacji komórkowych;
- zmniejsza obrzęki, przeciwdziała wysiękom wewnętrznym;
- aktywuje działanie systemu immunologicznego i centralnego układu nerwowego;
- wzmacnia odporność;
Ważne informacje:
Osoby, które przyjmują leki regulujące ciśnienie krwi, rozrzedzające krew, insulinę lub hormony nie powinny spożywać vilcacory. Osoby, które przyjmują inne leki przed spożyciem zioła powinny się skonsultować z lekarzem.
Składniki:
100% kora vilcacory
Sposób użycia:
1 łyżka stołowa korzeni na 1/2 litra wody, gotować ok. 15 minut.
Pić 1/2 - 1 szklanki wywaru raz dziennie. Można dodać około 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub octu na szklankę wody.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchych i zacienionych miejscach.
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać sezam i różne orzechy.