Pasta - masło kakaowe 100g (surowiec kosmetyczny) VitaFarm
Opis
Pasta kakaowa jest produktem całkowicie naturalnym, jest pozbawiona konserwantów, dlatego należy chronić ją przed wysoką temperaturą i światłem. Jest biozgodna ze skórą człowieka, oznacza to, że składniki w niej zawarte są przez skórę tolerowane i łatwo wchłaniane, nie powodują alergii. Doskonała do masażu, nadaje emulsjom twardość, stąd chętnie używana w tzw. masłach do ciała- dodatkowym atutem jest wspaniały zapach czekolady.
Pasta kakaowa ma właściwości nawilżające, uelastyczniające, wygładzające skórę. Po opalaniu doskonale odżywi wysuszoną słońcem skórę. Jest doskonałą bazą do sporządzania własnych kosmetyków. Pasta kakaowa jest o wiele twardsza niż shea.
Topi się w temperaturze około 35-38 stopni Celsjusza. Trudno ją rozsmarować, dlatego przed użyciem polecamy roztopienie pasty kakaowej w kąpieli wodnej. Można również podgrzaną pastę roztopić z olejem kosmetycznym (olejem ze słodkich migdałów, kokosowym, jojoba), aby uzyskać lżejszą konsystencję (zawartość pasty kakaowej powinna wynosić 60-80% receptury).