Orzechy włoskie łuskane połówki 250g
Opis
Orzechy włoskie charakteryzują się wysoką, a jednocześnie wartościową kalorycznością, w parze z którą organizmowi dostarczane są pełnowartościowe białko i najszlachetniejszy tłuszcz. Spożycie orzechów pozwala zmniejszyć ryzyko występowania różnych chorób, w tym cukrzycy, nowotworów, chorób serca, zakrzepów, żylaków, hemoroidów i nadciśnienia. Włączenie ich do swojej diety podnosi odporność, obniża cholesterol i doskonale wpływa na pracę mózgu. Orzechy sprawdzają się także w pielęgnacji. Można z ich pomocą zwalczyć problem nadpotliwości, zadbać o cerę – zwłaszcza tłustą, trądzikową i dojrzałą, a także zapobiec przetłuszczaniu się włosów i powstawaniu łupieżu. Orzechy włoskie są odpowiednie dla osób borykających się z problemami żołądkowymi – łagodzą objawy biegunki i zatrucia oraz nadpobudliwych, zestresowanych i przemęczonych. Pozytywny wpływ na zdrowie wynika z faktu, że orzechy włoskie są bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Należy je cenić przede wszystkim za dużą zawartość białka i kwasów omega-3, a także magnezu, wapnia, fosforu, potasu, kwasu foliowego oraz witamin A, C, E i B6.
Zastosowanie:
- kuchnia – orzechy włoskie są stosowane głównie jako przekąska lub jako dodatek w codziennej kuchni i cukiernictwie. Są składnikiem wielu ciast i deserów, można je dodawać do sałatek, musli, płatków owsianych lub jogurtu naturalnego.
- dieta wegetariańska – ze względu na wysoką zawartość białka orzechy włoskie mogą z powodzeniem zastąpić mięso i ryby.
- wzmożony wysiłek umysłowy – po orzechy warto sięgnąć zwłaszcza uczniom, którzy przygotowują się do egzaminów, bowiem wspomagają one pracę mózgu.
- kobiety w ciąży – orzechy włoskie z uwagi na zawartość kwasu foliowego są również wskazane dla kobiet w ciąży. Składnik ten jest niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka.
- kosmetologia – orzechy to składnik peelingów oraz kremów i maseczek dedykowanych cerze tłustej i dojrzałej. Ich właściwości pomagają likwidować trądzik, zmniejszają sebum i zapobiegają starzeniu się skóry.