Miód wrzosowy 950G BRAĆ
Opis
Miód wrzosowy to najszlachetniejszy z miodów nektarowych, przez wielu uznawany za niepodważalnie najlepszy ze wszystkich gatunków. Miód wrzosowy pozyskuje się z nektaru wrzosu zwyczajnego (Calluna Vulgaris L.). Jest to miód późny, zbierany w okresie kwitnienia wrzosów i krótko po nim – od lipca do października.
Miód wrzosowy to miód, którego każdy powinien spróbować choćby raz w życiu. Jego szlachetny, królewski smak i aromat mają wielu zwolenników, dlatego miód ten to zdecydowanie trafiony pomysł na słodki i zdrowy upominek. Miód wrzosowy warto podawać na świeżym, chrupiącym pieczywie albo z płatkami muesli. Dodany do wypieków, deserów, alkoholi, kawy czy herbaty, bez wątpienia nada im intrygujący smak. Warto wiedzieć, że ceniony za niezrównane walory miód wrzosowy nie zawsze smakuje nastolatkom i dzieciom – gustują w nim przeważnie dorośli.
Miód wrzosowy, w odróżnieniu od wszystkich innych gatunków, cechuje galaretowata konsystencja. Miód ten krystalizuje w różnym stopniu i czasie – niekiedy szybko, czasem znacznie wolniej, przez co cieszy smakoszy miodów długo zachowujących bardziej płynną postać. Krupiec jest drobnoziarnisty i mazisty, ma masłowatą, łatwo smarowną konsystencję.
Kolor miodu wrzosowego jest szczególny, a jego odcień przed i po krystalizacji zmienia się tylko nieznacznie. Świeżo wybrany, płynny miód wrzosowy ma zabarwienie ciemnobursztynowe z czerwonawym refleksem. Z kolei krupiec jest odrobinę jaśniejszy, może przybrać barwę brunatno-bursztynową.
Zapach miodu wrzosowego jest niezwykle silny i bardzo przyjemny. Wyraźnie wyczuwalny jest aromat kwiatów wrzosu. Smak miodu wrzosowego jest przyjemny, mało słodki, cierpki, lekko gorzkawy.
Właściwości zdrowotne miodu wrzosowego:
- jest najlepszy na nerki, drogi moczowe, gruczoł krokowy, stany zapalne żołądka i jelit oraz stany zapalne jamy ustnej i gardła,
- zawiera aktywne biologicznie składniki o działaniu moczopędnym, bakteriobójczym i przeciwzapalnym,
- polecany osobom mającym trudności z wydalaniem moczu, mężczyznom po 40 r.ż. (profilaktyka prostaty) oraz pomocniczo w kamicy nerkowej, dnie moczanowej i dolegliwościach reumatycznych,
- dzięki wysokiej zawartości witamin i biopierwiastków miód wrzosowy jest wskazany jako suplement dietetyczny i odżywczy, szczególnie dla osób z niedoborami pokarmowymi,
- jak każdy inny miód, wrzosowy również wspomaga układ immunologiczny i wspiera w przeziębieniu, grypie oraz ogólnym osłabieniu organizmu, spowodowanym przez nadmierny stres i obciążenie psychofizyczne.
Stosowanie:
Miód należy stosować regularnie. Można spożywać go z pieczywem, dodawać do ciepłej herbaty, mleka, soków warzywnych i owocowych oraz różnych potraw i ciast.
Pamiętać trzeba, że podgrzanie go do temperatury wyższej, niż 45-50 stopni C niszczy lub dezaktywuje jego czynne biologiczne związki.