Miód spadziowy słoik 950G BRAĆ
Opis
Miód spadziowy powstaje ze spadzi, czyli soku niektórych drzew. To lepka, słodka wydzielina występująca głównie latem w postaci kropelek na drzewach, wydzielana przez mszyce i czerwce wysysające soki z młodych pędów i liści. Najczęściej jest to: świerk, jodła, sosna, modrzew, klon, dąb, brzoza, buk, wierzba, głóg.
Zawiera 9 razy więcej biopierwiastków niż miody nektarowe!
W tym miodzie występuje cukier spadziowy – melicytoza, oraz dużo dekstryn, związków azotowych i mikroelementów. Jako jedyny zawiera w sobie srebro, cynę, molibden i wanad. W porównaniu z miodami nektarowymi ma dwukrotnie więcej białek, aminokwasów i enzymów, a także występują w nim niewielkie ilości witaminy A, B2, B6, C, PP i K.
Ma delikatny smak i żywiczny lub lekko korzenny aromat. Krystalizuje się z trudem i nierównomiernie, tworząc drobne grudki.
Ze wszystkich miodów ma najwięcej wartości odżywczych.
Właściwości:
- pomaga w regulacji przemiany materii,
- reguluje pracę serca,
- zmniejsza napięcie nerwowe i działa uspokajająco,
- wykazuje działanie przeciwzapalne, wykrztuśne i łagodzące uporczywy kaszel,
- pomaga w stanach niepokoju i bezsenności,
- doskonały na wzmocnienie odporności ,
- posiada właściwości odtruwające,
- posiada więcej węglowodanów niż cukier i jednocześnie mniej kalorii, dlatego doskonale nadaje się na alternatywę przy słodzeniu napojów.