Mąka żytnia pełnoziarnista (TYP 2000) 5kg VitaFarm
Opis
Mąka żytnia wytwarzana jest z żyta, podczas pełnego przemiału całych ziaren żyta, czyli zboża niezwykle bogatego w składniki mineralne. Zawiera dużo witamin i minerałów w tym cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, selenu czy wapnia i żelaza. Posiada więcej błonnika pokarmowego niż mąka pszenna.
Mąka żytnia pełnoziarnista charakteryzuje się lekko kwaśnym, orzechowy smakiem. Żytnie produkty charakteryzują się niższą zawartością kalorii niż produkty pszenne oraz posiadają niski indeks glikemiczny.
Mąka żytnia:
posiada niski indeks glikemiczny,
pieczywo z mąki żytniej dłużej zachowuje świeżość,
dzięki zawartości błonnika wspomaga poprawę przemianę materii.
Zastosowanie:
jako składnik do niskokalorycznych wypieków, chlebów, bułek,
jako podstawa do domowego zakwasu,
do pieczenia domowych ciast, pierników, tart, muffinek
Wartość energetyczna: 1430 kJ/338 kcal
Tłuszcz: 1,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g
Węglowodany: 68
w tym cukry: 7,6 g
Błonnik: 11 g
Białko: 7 g
Sól: <0,01 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).
Składniki:
100 % mąka żytnia pełnoziarnista
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać sezam i różne orzechy.