Mąka ryżowa 1kg VitaFarm
Opis
Mąka ryżowa powstaje ze zmielonego ryżu. Charakteryzuje się białym kolorem oraz sypką strukturą. Duże ilości cynku, który występują w mące ryżowej przyczyniają się do utrzymania prawidłowej kondycji skóry, włosów i paznokci.
Mąka ryżowa jest bardzo popularna w kuchni azjatyckiej, to z niej powstaje papier ryżowy wykorzystywany to sajgonek, makaron ryżowy oraz lekkie pieczywo.
Mąka ryżowa:
lekkostrawna,
wysokowęglowodanowa,
zawiera duże ilości witamin z grupy B, źródło cynku i innych minerałów (w tym fosforu, magnezu oraz potasu).
Zastosowanie:
do zagęszczania zup oraz do sosów (świetnie sprawdzi się do sosu beszamel),
do panierowania ryb, kotletów, drobiu,
idealna do naleśników, racuchów. Jeśli mąkę pszenną zamieniamy w przepisie na mąkę ryżową, ryżowej zawsze używamy mniej niż pszennej – ok. 3/4 porcji.
idealna do kuchni orientalnej.
Wartość energetyczna: 1488 kJ/351 kcal
Tłuszcz: 1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g
Węglowodany: 78
w tym cukry: <0,5 g
Błonnik: 1,2 g
Białko: 7,2 g
Sól: <0,01 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).
Składniki:
100 % mąka ryżowa
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać sezam i różne orzechy.