Mąka migdałowa 500g
Opis
Mąka migdałowa powstaje podczas procesu mielenia blanszowanych, nieprażonych nasion migdałowca. Od ogólnodostępnych mąk wyróżnia ją kremowa barwa.
Charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów i jest bezglutenowa, jest więc świetną opcją dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu oraz dla osób na diecie ketogenicznej. Posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu po spożyciu mąki poziom cukru we krwi powoli rośnie i powoli spada.
Zawiera witaminę E, grupę związków rozpuszczalnych w tłuszczach, które działają jako przeciwutleniacze w organizmie oraz magnez, który bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie zwiększając. Jest źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz żelaza i wapnia. Zawiera także witaminy: A, B1, B2, B6, B9.
Mąka migdałowa:
- jest bezglutenowa,
- niskokaloryczna,
- ma niską zawartość cukru,
- cenne źródło białka,
- bogata w pierwiastki śladowe, cenne minerały i witaminy,
- ze względu na zawartość błonnika jest sycąca,
- ma niepowtarzalny smak i aromat,
- posiada wszechstronne zastosowanie.
Zastosowanie:
- doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju wypieków “na słodko” jak ciastka, ciasteczka, naleśniki, makaroniki czy racuchy,
- do przygotowywania deserów, koktajli, płatków śniadaniowych (można ją spożywać na surowo),
- zamiast bułki tartej do panierowania mięs, takich jak ryby, kurczaki i wołowina,
- jako składnik mieszanki do wypieku chleba,
- do zagęszczania sosów i zup.
Wartości odżywcze w 100g:
- Wartość energetyczna: 2519 kJ/600 kcal
- Tłuszcz: 50 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 3,5 g
- Węglowodany: 10,7g
- w tym cukry: 3,6 g
- Błonnik: 10,7 g
- Białko: 21,4 g
- Sól: 0,0 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).
Składniki:
100% mąka migdałowa
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać sezam i różne orzechy.