Mąka jaglana 5kg VitaFarm
Opis
Mąka jaglana powstaje z ziaren prosa, podczas procesu mielenia. Popularna w kuchni azjatyckiej. Polecana dla osób, którzy nie tolerują glutenu oraz dla osób z celiakią. Charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem oraz kremowym odcieniem.
Mąka jaglana jest bogata w węglowodany, zawiera bardzo dużo błonnika oraz witamin z grupy B i E, jest kaloryczna oraz posiada wysoki indeks glikemiczny. Z mąki jaglanej z powodzeniem można przygotować smaczne desery. Idealnie nadaje się do przyrządzenia: naleśników, omletów, budyni, kleików, gofrów i muffinek.
Mąka jaglana:
ma wysoka zawartość białka,
zawiera duże ilości błonnika,
uniwersalny zamiennik popularnych mąk, trzeba natomiast pamiętać, że przygotowanie niektórych posiłków jest bardziej skomplikowane ze względu na brak glutenu,
lekkostrawna,
bezpieczna dla niemowląt podczas rozszerzania.
Zastosowanie:
do wypieku chleba, bułek, makaronów,
do zagęszczania sosów i zup,
do pieczenia ciast, słodkich bułek, babeczek.
Wartość energetyczna: 1514 kJ/357 kcal
Tłuszcz: 3,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g
Węglowodany: 70
w tym cukry: <0,5 g
Błonnik: 1,9 g
Białko: 11 g
Sól: < 0,01 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).
Składniki:
100% mąka jaglana
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać sezam i różne orzechy.