Głóg owoc suszony 250g
Opis
Głóg to krzew, który łatwo rozpoznać po charakterystycznych czerwonych, soczystych owocach. Jako środek leczniczy wykorzystywane są kwiaty oraz owoce tego krzewu. W Polsce głóg rośnie na nizinach oraz w niższych partiach gór. Ten krzew to także roślina ozdobna. Jego kwiaty oraz owoce zawierają m.in.: fenolokwasy, aminy, fitosterole, garbniki, witaminę C oraz witaminy z grupy B, pektyny, a także sole mineralne. Najbardziej jednak ze względów leczniczych cenione są zawarte w głogu flawonoidy i procyjanidy.
Zastosowanie:
Zalecenie zdrowotne:
- działanie przeciwmiażdżycowe,
- działanie przeciwskurczowe na naczynia wieńcowe serca,
- działąnie zwiększające przepływ tlenu oraz krwi do mięśnia sercowego,
- działanie wspomagające obniżenie cholesterolu,
- działanie wspomagające leczenie problemów trawiennych,
- wspiera w przeziębieniach,
- zapobiega niestrawnościom oraz biegunkom.
Picie herbaty z owoców głogu zalecane jest osobom, które cierpią na:
- umiarkowane nadciśnienie,
- uczucie duszności,
- zmiany miażdżycowe,
- początkowy stan niewydolności mięśnia sercowego,
- umiarkowany rzadkoskurcz.
Ważne informacje:
Głogu i suplementów diety zawierających wyciągi z głogu nie powinny używać osoby z chorobami serca oraz niedociśnieniem.
Składniki:
Suszone owoce głogu 100%
Sposób użycia:
Napar – łyżkę suszonych pokruszonych owoców zalać 200 ml wrzącej wody, poczekać do ostygnięcia. Przecedzić. Pić 1/2–1/3 szklanki 2–3 razy dziennie.
Nalewka – 0,5 kg owoców głogu umieszczamy w wysokim naczyniu. Następnie zalewamy mieszanką 0,5 l spirytusu i 0,5 szklanki wody. Naczynie dokładnie zakrywamy i pozostawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie zlewamy alkohol. W osobnym garnku gotujemy około 500 ml wody z łyżką cukru, kilkoma goździkami, cynamonem i startą skórką cytryny lub pomarańczy. Gdy na powierzchni utworzy się piana, zbieramy ją, a do płynu dodajemy wcześniej uzyskany głogowy alkohol. Całość ponownie zlewamy do wysokiego naczynia, przykrywamy i odstawiamy na 3 dni. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.
Z owoców głogu można również robić konfitury.
Sposób przechowywania:
Suszony głóg przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać sezam i różne orzechy.