Daktyle doskonale sprawdzają się jako smaczna i pożywna przekąska. Świetne nadają się jako zamiennik słodyczy - szczególnie dla dzieci. Owoce daktylowca dodadzą energii w ciągu dnia oraz skutecznie zaspokoją apetyt. Są również niezastąpionym dodatkiem do deserów, lodów i słodkich przekąsek.
Daktyle chronią przed odkładaniem się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Poprawiają profil lipidowy (cholesterolu), a co za tym idzie - zapobiegają powstawaniu miażdżycy. Tym samym mogą znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, m.in. choroby wieńcowej, zawału serca czy udaru mózgu. Ponadto daktyle posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Wszystko dzięki zawartości naturalnych salicylanów, które działają jak aspiryna, jednak w przeciwieństwie do niej nie podrażniają żołądka.
Zastosowanie:
Daktyle, zarówno te suszone, jak i surowe, są skarbnicą cukrów prostych, będących źródłem energii podczas intensywnego wysiłku, a ponadto uzupełnią niedobór glikogenu oraz potasu w organizmie.
Ważne informacje:
Daktyle mają wysoki indeks glikemiczny (IG=103), dlatego osoby chore na cukrzycę muszą z nich zrezygnować. Z diety powinny je wykluczyć także osoby mające nieżyt żołądka, kolkę żołądkową i wzdęcia.
Składniki:
Daktyl suszony bez pestki 100%
Sposób użycia:
Są doskonałym dodatkiem do musli, jogurtów, chlea, ciast czy mięs.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać sezam i różne orzechy.