Aronia owoc suszony 1kg
Opis
Aronia (Aronia melanocarpa), jarzębina czarnoowocowa - spokrewniona jest z jarzębiną a jej owoc rzeczywiście kształtem i wielkością bardzo przypomina owoce jarzębiny. Posiada skórzaste liście – w sezonie ciemnozielone, które później zmieniają barwę na ognistą. Kwitną obficie w drugiej połowie maja na biało. Dorasta do około 3 metrów.
Właściwości
- jest bogatym źródłem bioflawonoidow (witamina P) które są cennymi przeciwutleniaczami skutecznie zwalaczającymi wolne rodniki – działa przeciwnowotworowo
- zawiera witaminy: C, PP, B2, B9 (kwas foliowy) oraz E. Bioflawonoidy które wspomagają przyswajanie witaminy C a ta z kolei wpływa korzystnie na działanie witaminy E (przeciwutleniacz) - razem chronią komórki organizmu przed wolnymi rodnikami
- cenne źródło wapnia, żelaza, miedzi, molibdenu, manganu jodu i boru, które odpowiadają za wiele prawidłowych procesów w organizmie
Zastosowanie:
- Zdrowie i profilaktyka – owoce aronii mają silne działanie antyoksydacyjne, dlatego zalecane jest spożywanie produktów z aronia przy infekcjach bakteryjnych, chorobach neurologicznych, cukrzycy i miażdżycy. Aronia charakteryzuje się także silnym działaniem przeciwzapalnym i przeciwwrzodowym. Picie soku z aronii polecane jest osobą, które mają zapalenie wątroby lub trzustki, a także przy owrzodzeniu żołądka.
- Kuchnia – owoce aronii trudno jest jeść surowo - ze względu na obecność garbników. Aronia jest cierpka i mała soczysta. Jednak owoce aronii idealnie nadają się do innych przetworów - soków z aronii, dżemów, galaretek. Aronie można także suszyć i kandyzować. Aronia świetnie się sprawdza także jako dodatek do przetworów z innych owoców, np. porzeczek lub jabłek. Poprawia wtedy smak i dodaje koloru.Z tej rośliny można także przygotować konfiturę do mięs - podobną to borówkowej lub żurawinowej. Owoce aronii słabą się fermentują - wpływ ma na to duża zawartość garbników w owocach. Dlatego ciężko jest z tej rośliny zrobić wino, jednak można przyrządzić nalewkę z aronii.